Бесплатни прегледи и ове недеље: За децу преглед физијатра, за старије тумор маркери и преглед плућа

У сокобањском Дому здравља и ове недеље, 26. маја, грађани ће имати прилику да од 08:00 до 17:00 часова провере своје здравствено стање без књижице, упута и заказивања. Овога пута прегледи ће бити усмерени ка откривању деформитета тела код деце, плућних болести, као и обољења штитне жлезде.

Према речима директора Дома здравља Славише Антонијевића, захваљујући сарадњи са Специјалном болницом „Сокобања” лекар специјалиста физикалне медицине и рехабилитације прегледаће децу у просторијама службе педијатрије.

– Сва деца могу да дођу како би се открила нека промена која сада није изражена, а да ми касније то много лакше можемо да санирамо и лечимо. Лекар ће одмах, код деце код којих примети неку промену, било на кичменом стубу или стопалима, заказивати терапију, термине и на неки начин олакшаћемо пут пацијента до лекара. Значи одмах ће деца моћи да крену у Специјалну болницу на терапију – појашњава први човек Дома здравља.

Ове недеље пацијенте ће прегледати и специјалиста за плућне болести и туберкулозу, а Антонијевић наглашава да је овај позив посебно упућен пушачима.

– Препорука је да старији од 50 година који пуше дуже од 30 година могу да сликају плућа,то је значи препорука, а ако грађани буду желели биће им доступна и рентген дијагностика.

Одрасли пацијенти моћи ће да ураде тумор маркере простате и штитне жлезде, а материјал ће на анализу бити пренет у Општу болницу Алексинац. По Антонијевићевим речима, Дом здравља ће обавестити све пацијенте код којих примете нека одступања и заказати им даље контроле и прегледе, а остали ће резултате моћи да подигну у уторак у просторијама Опште медицине Дома здравља.

Акција бесплатних превентивних прегледа, која је по препоруци Министарства здравља одржана и претходне недеље, била је успешна, наводи директор и додаје да је тада прегледан 21 пацијент. Њих осморо упућено је на даље лечење, а како наводи приметно је да је било више припадника млађе популације. Он је изразио наду да ће овога пута одзив бити већи

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top