На штанду у центру лекари и техничари Дома здравља указују прву помоћ особама којима позли од високих температура

Због високих температура ваздуха штанд прве помоћи Дома здравља постављен је у центру Сокобање, на мермерном шеталишту. Разлог постављања штанда на коме дежурају лекар и медицинска сестра је пружање основне помоћи мештанима и туристима уколико неком позли од високих температура и упућивање у Хитну службу Дома здравља у случају већих компликација.

На штанду се раде основни параметри односно мери се притисак, шећер у крви и проверава рад срца, сазнајемо од др Јована Аберлића.

Савети грађанима су да увек са собом носе воду,јер се због високих температура губи течност из организма да носе лаганију одећу, користе заштиту од сунца, уколико је то могуће избегавају кретање у периоду када су температуре изузетно високе од 12 до 16 часова, а да се уколико морају да бораве напољу држе сенки и хладовина − рекао је Аберлић.

Када је самопомоћ у питању др Аберлић каже да је пре свега потребно хитно расхлађивање. Да се особа одведе у хладовину, раскомоти јој се одећа и умије се хладном водом или јој се стави облога од хладне воде како би се што брже спустила телесна температура.

Штанд ће у периоду када су највише температуре ваздуха, бити и наредних дана све док трају врућине.

 

Scroll to Top