Сокобањски Дом здравља и Црвени крст у петак обележили Дан срца и Дан старијих особа

Црвени крст Сокобања и патронажна служба сокобањског Дома здравља у петак су су акцијом мерења крвног притиска и нивоа шећера у крви, у центру Сокобање, обележили  Светски дан срца, и Међународни дан старијих особа.
 

Светски дан срца ове године је обележен под слоганом „Срцем упознај срце”. Маријана Николић патронажна сестра Дома здравља, каже да је ово одлична прилика да старије особе, посебно оне које нису то у могућности да чине у кућним условима, провере свој крвни притисак и ниво шећера у крви. Све особе којима је установљен повишен крвни притисак или ниво шећера у крви, упућиване су у Дом здравља.

Што се тиче болест срца и кардиоваскуларних обољењима морам да кажем да је у Србији и свету то најчешће обољење. Скоро 50,8% становништва има неку од болести везаних за кардиоваскуларни систем. Ове акције имају за циљ да помогну оболелима и укажу на главне ризикофакторе за кардиоваскуларна обољења, а то су најпре хипертензија, повећан ниво шећера у крви, холестерола,пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност − рекла је Николић.

 

Scroll to Top